22
Bře
2020
homeschool English

Nový projekt: angličtina pro děti v karanténě (DAY 1-3)

Taky už nevíte, co dalšího pro děti vymyslet, aby ten čas smysluplně utíkal? Po dobu uzavření škol jsme v našem projektu DoubleBubble připravili seriál aktivit pro předškoláky a malé i větší školáky. Na každý třetí školní den a zcela zdarma. Najdete v něm tipy na společné tvoření, experimentování, cvičení, zpívání a recitování. A nebudou chybět ani odkazy na související videa. Vždy v rámci určitého aktuálního tématu. Děti se s naším seriálem budou učit angličtinu smysluplně a přirozeně v rámci zábavného kontextu. Naučí se celé fráze, nejen izolovaná slova. Přidejte se k nám! Začínáme právě teď!

Day 1-3: OUR HANDS

V dnešní době v centru pozornosti! Co všechno se s nimi naučíme?

Why is washing hands important? Let’s do an experiment!

Podívejte se na jednoduchý experiment, kde vám rodilý mluvčí vysvětlí, proč je důležité se mýt roce. Zkuste si pak doma, tak jako my (video na konci).

You will need: a plate, water (to fill the plate), ground pepper, soap/washing liquid

Your vocabulary for the activity:

Let’s do an experiement! Let’s see how washing our hands makes the germs go away! You will need a white plate. Pour some water on it. Sprinkle it with ground black pepper. Let’s pretend that the pepper is germs. Now, dip your finger into the water. Did the germs go away? No! They are on your finger! Yuck! Go ahead and wipe it off. Now put a small amount of soap on the tip of your finger. Dip it in the water again. You see! All the bacteria has spread out!

How to wash your hands properly?

Na této stránce si můžete stáhnout plakát s jednoduchým grafickým návodem, jak si správně mýt ruce. Krom obrázků je k dispozici i stručný popis v jednoduché angličtině pro malé čtenáře. Nalepte si ho k umývadlu a při každém mytí rukou nechte dítě číst/postupně opakovat výrazy na plakátu. Krásně si zafixuje užitečná spojení.

Hand Washing Posters for Schools – Free Printables

Let’s learn a rhyme for washing hands

Pokud máte menší dítko (od 0 do předškolního věku), které ještě nečte, můžete si společně u mytí rukou recitovat tuhle naši oblíbenou říkanku. Nebo ji můžete zpívat. Abyste si sami text dobře zapamatovali, vytiskněte a nalepte si k umývadlu. Rytmus, rým a opakování jsou skvělí pomocníci pro první krůčky v prvním jazyce.

WASH, WASH, WASH YOUR HANDS

PLAY YOUR HANDY GAME

RUB THEM UP AND SCRUB THEM DOWN

GERMS GO DOWN THE DRAIN!

Sing a song and play with your fingers

K rýmu a rytmu můžete ještě přidat pohyb – je to zaručeně nejlepší trojkombinace na učení cizích jazyků u malých dětí. Vyzkoušejte si tuto naši oblíbenou písničku od Mother Goose Club.

Let’s create!

homeschool English for kids

Děti se také cizí jazyk báječně učí na pozadí jiné aktivity – třeba tvoření. Když se do aktivity se zájmem ponoří, vnímají cizí jazyk přirozeně na pozadí aktivity. A jednotlivé výrazy vstřebávají daleko přirozeněji. Inspiraci na toto tvoření jsem našla ve skupině Montessori nápady na FB, tímto děkuji autorce nápadu! Z komentářů ve skupině je patrné, že zdobení rukou bavilo i kluky! Zkuste se s dětmi předem domluvit, že u aktivity budete mluvit jen anglicky. Pokud děti neumí anglicky vůbec, nechte je jen poslouchat a nasávat.

  • Pokud už něco málo umí, ať zkusí popsat jednotlivé předměty, které použijete na výtvarku, jednoduchou větou: This is a/an… nebo I need a… And now I need a…
  • Pokročilejší můžou popisovat v přítomném průběhovém, co přesně dělají: I’m tracing my hand. 
  • nebo můžete procvičit i „going to“ ve smyslu „teď udělám/chci udělat to a to“: I’m going to decorate my hand with…“
  • A ještě můžete zkusit otázky – buď je kladete vy jako rodič a dítě reaguje tak, že vykoná, co řeknete.
    Can you hand me a pencil? Can you find me a red crayon? Can you trace your hand? Nebo se dítě samo chopí iniciativy a bude dirigovat rodiče. 🙂

Pokud chybí slovní zásoba vám, zkuste to jednoduchými větami. Třeba takhle:

Take a pencil and a white sheet of paper. Put your hand on the paper. Spread the fingers. Trace your hand and fingers with the pencil. Draw nails on fingers. Decorate the hand with crayons, stamps and washi tapes. Take a real nailpolish and paint the nails. You can also draw rings and bracelets… Or a tatoo? Find tatoo inspiration online under „simple hand tatoo ideas“.

 

 

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..