3
Čvc
2018

Létem světem

Chystáte se v létě zcestovat dálky? Nebo si užívat slunce, stínu a pohody na zahrádce? Ať už máte plány jakékoli, připravila jsem pro vás přehled hraček a knížek, se kterými se vám bude poznávat svět mnohem líp. Doma i na cestách.

Magnetická nástěnná mapa s puzzle

Z téhle mapy mám opravdu radost. Mája ji dostala jako dárek od Ježíška a i když jsme se do skládání puzzlí zatím mnohokrát nepustili (dílků je tam poměrně dost a určitě to vyžaduje dospělou asistenci), mapa jako taková rozhodně nezahálí. Je nesmírně praktická a díky tomu, že visí v pokojíčku na stěně, ji má Mája často na očích.

Mohli jsme si tak už ukázat, kde leží Švédsko, země našich oblíbených Švédských pohádek nebo Velká Británie, kde bydlí Maisy, Charlie and Lola a Peppa Pig. Nebo Polsko, odkud nám táta přivezl bonbonky. A taky Spojené státy, odkud je Máji nová kamarádka-lektorka Anna na playdates od Speak&Do.

Kouzlo mapy spočívá také v tom, že je plná pestrobarevných ilustrací, které jsou pro dětské oči hotovou pastvou. Najdou si tam nejen faunu a flóru, bájná zvířata a mýtické postavy, ale naučí se na ní i poznávat pohoří, nížiny, zalesněné krajiny nebo třeba poušť.

A navíc dělá krásnou designovou parádu v dětském pokojíčku.

Knížka Mapy

O knížce Mapy z nakladatelství Host jsem tu už psala několikrát, pokud Vás zajímají podrobnější informace mrkněte na článek sem. Knížka nás stále nás baví a věřím, že s ní porosteme. Zatím u čtyřapůlleté Máji zvědavost směřuje ke jménům dětí a pokrmům.

My English Sticker Atlas – Discover the languages of the world

Do třetice vám představím jednu moc pěknou knížku v podobě jednoduchého atlasu se samolepkami, která je jako stvořená pro delší letní cestování. Atlas seznamuje děti jednoduchou formou se všemi jazyky světa. Na každém dvojlistu je vyobrazen jeden kontinent se všemi státy a zároveň několika dominanty kontinentu – najdete tam typickou faunu, flóru, pamětihodnosti, jídla atd. Tytéž dominanty pak může dítě vyhledávat na listech se samolepkami a lepit na příslušná místa. Atlas je vhodný spíše pro děti školního věku, které jsou již schopné samostatně číst, ale s pomocí dospělého určitě zaujme i děti mladší. Atlas můžete koupit za velmi pěknou letní cenu na Anglické knížky pro děti.

Little Globetrotters

A ještě něco navíc pro všechny děti od cca 5–6 let, které se v létě chystají navštívit matičku Prahu nebo rovnou Paříž. Sympatická Čecho-Australanka Karen York vydala dvojici knížek s názvem Sue and Tom Travel The World, s nimiž mohou vaše děti zažít spoustu dobrodružství uprostřed obou velkoměst a ještě se něco naučit o jejich památkách a historii. Jak knížky vznikaly si můžete přečíst v tomto rozhovoru, který jsem s Karen vedla před třemi lety .

*****

LETNÍ SOUTĚŽENÍ

A protože prázdniny už začaly, připravila jsem pro vás ve spolupráci s Lenkou, majitelkou e-shopu Anglické knížky pro děti, malou letní soutěž, ve které můžete vyhrát zmiňovaný atlas se samolepkami. Napište mi do komentářů pod tento článek nebo na FB, jaký jazyk byste se chtěli naučit vy sami nebo byste si přáli, aby se v budoucnu naučily vaše děti a proč.

Jednoho šťastlivce vylosuju v pondělí 16.7. ?

Krásné léto!

 

23 Responses

  1. Katka

    Španielčinu, pretože: dcérka bude môcť cestovať do južanských a juhoamerických krajín a plnohodnotne komunikovať s tunajšími obyvateľmi a nasávať tak nielen ich kultúru, ale hlavne južanský životný štýl, ktorý nám vystresovaným uponáhľaným Európanom s často čiste pragmatickým zmýšľaním dnes veru má čo dať a povedať :).

      1. Petra Vojtová

        Prima, němčinu bych sama potřebovala dotáhnout na vyšší úroveň, třeba se mi někdy zadaří. Dětem přeju, ať je to baví!

  2. Hanka

    Za me je to nemcina, kterou bych chtela zpet oprasit. A u deti…hlavne tu anglictinu a z dalsich jazyku budu rada, kdyz budou umet jich vice a klidne od kazdeho jen trochu, konverzacne. Dulezite je nemit strach ty jazyky pouzivat. A kdyz ho budou potrebovat vic, tak dotahnou konkretni jazyk do plynulosti.

    1. Petra Vojtová

      Němčina! Poslední dobou hodně podceňovaná, a přitom stále tolik potřebná. Ať vám cizí jazyky dělají radost!

  3. Renca

    Ahoj Peto, ráda bych se konecne přenesla přes nekonecne opakování základu angličtiny a chtěla ji umět tak, abych s kamarády cizinci mohla mluvit jinak než na úrovni ‚jak se dnes máte ‚ .Také bych chtěla španělštinu, před několika lety jsem chvíli navštěvovala kurz, libi se mi, jak zni. U deti bych jako první cizí jazyk uvítala angličtinu. Hezke léto 🙂

    1. Petra Vojtová

      Budu držet palce, ať se ti i dětem angličtina líbí i nadále. Španělština je taky moje srdcovka, takže se výběru vůbec nedivím 🙂

  4. Viki

    U dcery zatial anglictina a ja taliancina. Uz som s nou par krat zacinala. Oprasit nemcinu by bolo tiez fajn.

    1. Petra Vojtová

      Italštinu jsem ještě nezkoušela, ale je dost podobná španělštině, takže vás určitě bude bavit 🙂

  5. Hanka

    Ráda bych se zdokonalila v angličtině a snažím se “ čas“ na mateřské k tomu využít. Společně se synem zpíváme první anglické písničky, čteme první anglické knížky a mluvím s ním. Váš blog je mi inspirací a je fajn vědět, že na tuhle myšlenku nejsem sama! Motivací jsou mí kamarádi, kteří žijí v cizině a jednou bych je chtěla i se synem navštívit. Díky za soutěž!

    1. Petra Vojtová

      To je milé, mám radost, že zde nacházíte užitečné informace. Díky za zpětnou vazbu! Ať vám to poznávání nových jazyků dělá jen a jen radost!

  6. Petra

    Já bych asi ráda němčinu. Dcera mluví Španělsko- česky a ráda bych, aby se naučila dobře anglicky. Pracujeme na tom ??
    Knížky vypadají super ?

  7. Bara

    Nemcinu:) Muj jazyk c.1 byl vzdycky anglictina a i pres „tvrdost „nemciny jsem tento jazyk vzdy obdivovala.Bohuzel se u me potvdilo „use it or lose it“ a jsem vecny mirne pokrocily. DOUFam,ZE Elisa toto napravi a pozna krasy Goetheho jazyka

  8. Martina

    Má dcera má teprve 16 měsíců, ale jako učitelka cizích jazyků bych velmi ráda, aby cizí jazyky měla ráda. Určitě základ je angličtina, pokud její nadšení neopadne za několik let bych přidala španělštinu. Uvědomuji si, že se znalostí cizích jazyků máte ohromné možnosti.

    1. Petra Vojtová

      Souhlasím. Cizí jazyky nejen otevírají možnosti, ale svět je s nimi i pestřejší. A hlavně – člověk má mnohem větší pochopení pro jiné kultury.

  9. Jana Jedlinská

    U mě určitě o hooodně zlepšit angličtinu a přidat francouzštinu. A u mých synů určitě angličtinu + francouzštinu, popřípadě španělštinu! Jana J.

  10. Katka

    Dcera určitě angličtinu, ta je v dnešní době povinností. A já? Sňatek z rozumu (vystudovaná nepříliš milovaná, a proto již totálně zapomenutá němčina), nebo spalující vášeň (jako třetí jazyk opakovaně oprašovaná a opět zapomínaná nádherná francouzština)? Těžká to volba…

    1. Petra Vojtová

      S francouzštinou to cítím podobně. Je na seznamu už hodně, hodně dlouho a chudák si tam ještě nějaký čas pobude. Ale jednou!

  11. Petra

    Já bych asi z praktických důvodu brala němčinu a ráda bych aby dcera, která mluví španělsko-česky, se naučila dobře tu angličtinu.

    1. Petra Vojtová

      Budu držet palce, ať se vám to povede nastavit tak, že vás to všechny doma bude bavit 🙂

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..