11
Lis
2018

Anglicky se sestrou aneb deník po půl roce

Za měsíc bude Máje pět. Když jsem začala psát pravidelné příspěvky do našeho anglického deníku, byly jí necelé dva roky. Buclaté batole, co si čtyřicetkrát za den notovalo střídavě Holka modrooká a oki-meki fá (Old McDonald Had a Farm), se postupem času proměnilo v malou, odhodlanou slečnu s křehkou duší a vlastním názorem. Česko-anglickým.

Pochybnosti?

Na začátku blogu se ve mně mísily pochyby, jestli umělá dvojjazyčnost vůbec dává nějaký smysl. Jestli nás spíš nesvede na scestí jazykové rozpolcenosti, odkud jen horko těžko budeme hledat cestu zpátky k mateřštině. Dnes, téměř po čtyřech letech psaní blogu, už ale mám dostatek prostoru se ohlédnout a vnímat, jak moc je pro celou naši rodinu druhý jazyk obohacující.

Anglicky hekticky

Uvědomuju si to čím dál víc hlavně v kontextu posledního roku, který jsme doslova prosprintovali. Sžívání s novým členem domácnosti spolu se kupou nečekaných rodinných starostí pro mě bylo náročnější, než jsem si uměla kdy představit. Všechna moje energie se rozplývala v konejšení neutuchajícího dětského pláče, noční obsluhy mléčného baru a denního maratonu s cílem zabezpečit rutinní chod domácnosti. Velký díl ze společného času, který jsme s Májou mívaly, ukrojila školka a nové kroužky. Zbytek pak malá sestra.

Začít zařazovat cizí jazyk hravě a přirozeně právě v tomto období by bylo jedno velké sci-fi. Naštěstí jsme celý půlrok mohli jet na setrvačník a čerpat z toho, co se nám podařilo nasát v předchozích letech. Víc než kdy jindy jsem se tak utvrdila v tom, co vždy zdůrazňuju rodičům na kurzu – využijte možnosti, kdy jste s dětmi doma na rodičovské. Zařaďte cizí jazyk hravou formou právě v tomto období. Jsou to roky, kdy spolu trávíte čas v maximální blízkosti, později už takovou příležitost mít nebudete. První roky života dokáže dítě přijmout druhý jazyk nejpřirozeněji. Později už to vždy půjde hůř. Kroužky ani škola mu takový přirozený základ nikdy nedají.

A jak to vypadalo u nás poslední půl rok?

Byly dny, kdy jsme anglicky doma vůbec nemluvily. Dnes už je vnímám jen skrz mléčný opar z probdělých nocí, který mě načas doslova mumifikoval. Na anglické hrátky nezbýval čas ani síla. Ale i přes náročnější období jsme si udrželi moji oblíbenou rutinu, kterou jsou anglické knížky. Nečteme už sice přes den, ale každý večer jsem Máju ukládala a četla vždy jednu českou a jednu anglickou knížku. Na čtení máme vždy alespoň půl hodinku, abychom si mohli o knížce ještě chvilku popovídat. A taky abych měla dost času zjistit, jestli příběhu rozumí, jak ho vnímá a co si o něm myslí.

Často byla Mája doma s námi i přes den, a když jsem musela uspat Žofinku, náhražkou Máje byly pohádky na videu. Vlastně pořád pouštím ty samé příběhy, kterých se dožaduje, nově přibyla jen Olivia the Pig. Už umí sama – s mým svolením – i trochu ovládat základní klávesy, takže si mnohdy vystačila i s oblíbeným Super Simple Draw, kde přibývají stále nové a nové ilustrace.

Kroužek nebo playdate?

Májiny vrstevníci začínají navštěvovat různé anglické kroužky. Nechtěla jsem, a ani jsem nikdy neplánovala ji o podobné kroužky ochudit, ale bohužel ve stávající situaci pro ni nemají význam. Zkoušely jsme jedno anglické dopoledne týdně, ale pro její vrstevníky byl kroužek prvním setkáváním s angličtinou, a Mája se tak na kroužku logicky nudila. V létě jsme tedy zkusily novinku v podobě anglického parťáka – English Playdates a Mája z nich byla nadšená. Zvažuju pokračování, i když organizace je vzhledem k tomu, že nebydlíme v Praze trochu náročnější.

Angličtina se sestrou

Malá sestra Žofka rozhodně nepřichází zkrátka. Večerní čtení poslouchá napůl ucha při vášnivém rozhazování všeho, na co její batolecí ručky dosáhnou. A neminuly ji ani říkanky. Samozřejmě, že už zná většinu těch z naší knížky. Na oblíbenou This is the Way the Ladies Ride reaguje už od osmi měsíců – při down into the ditch s sebou plácne šibalsky na bok. Při šimracích říkankách se zase začne v očekávání hihňat dřív, než vůbec dojde na šimrání.

Párkrát se už u nás objevil i Fred. Po dlouhé době, výhradně na Májinu žádost. Pořád je do něj zamilovaná. A pořád chce věřit, že je opravdovej. S Fredem jen pro Žofku také počítám, ale ještě tomu dávám chvíli čas, u Máji jsme začali těsně před druhým rokem a fungovalo to báječně.

První krůčky ve španělštině

Zkoušíme se také seznamovat se španělštinou, zatím kolem ní jen tak zlehka našlapujeme, ale věřím, že se k ní také jednou najdeme cestu. Objevily jsme španělskou verzi Super Simple Songs. Nejdřív jsem si nebyla jistá, jestli ji bude bavit poslouchat stejné písničky, na které se dívala před rokem či dvěma v jiném jazyce. Ale baví! A je to vlastně skvělé, protože je už zná a není tedy nutné nic vysvětlovat, nedejbože překládat. Nedávno jsme si cestou ze školky říkaly, co máme nebo nemáme rádi (Te gusta…. Me gusta/No me gusta…) a Mája mě překvapila, když na El helado de brocoli sama odpověděla Guácala (fuj!) – zapamatovala si to z písničky, kterou viděla jednou. Děti mají vážně paměť jako houby!

Naše kamarádka Mariana, která žije v Argentině, nám také sem tam nazpívá jednoduchou písničku pro děti na WhatsApp, tak ji holkám pouštím, když někde máme nějakou prodlevu. Mája jí na oplátku zpívá do zprávy písničky české. Právě procvičujeme jednu uklízecí.

Nová energie

S tím, jak Žofce přibývají měsíce, mně přibývá spánek, energie i nápady. Moc se těším, až vyzkoušíme nové věci v našich domácích hrátkách v angličtině. Těším se, až se o ně s vámi na blogu podělím.

A jak to máte v náročných obdobích vy? Nacházíte čas na hraní v cizím jazyce? Budu ráda za všechny vaše postřehy!

2 Responses

  1. Katka

    Upřímně mám pocit, že celý první rok byl s mým nedonošencem náročným obdobím. 🙂 Během pobytů v nemocnicích jsme měli v hrátkách nucené pauzy, ale přesto se mi podařilo, že má můj prcek oblíbené anglické knížky, říkanky a písničky. Angličtinu nezařazuji denně, ale když je prostor, čas a nálada. Teď před druhým rokem bych ráda angličtinu zařadila intenzivněji. Organizuji Playgroup pro maminky z okolí a sama jsem si po dlouhém pátrání našla výbornou lektorku na Playdates. Někdy je toho nad hlavu, protože k tomu pracuji z domova, ale vím, že tento čas už nikdo nevrátí a že je to investice do budoucna… Petro, jsi mým velkým vzorem, jak to s holkama zvládáš!

    1. Petra Vojtová

      Děkuju za komentář, Katko. Obdiv máš ty můj, jak jsi to vše se synkem a nelehkým startem zvládla. A tvoje nasazení v angličtině je také obdivuhodné. Hodně radosti z hraní i všeho okolo!

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..