19
Lis
2018

První krůčky k anglické abecedě

Už delší dobu s Májou kroužíme kolem anglické abecedy. Nechci ji zatím učit celou abecedu nazpaměť, protože nemám pocit, že by na to byla zralá, ač česká písmenka zná už hezky dlouho. Naučila se je prakticky hned díky tomu, že o ně projevovala zájem a její nejoblíbenější hračka byla dřevěná písmenková vkládačka. U anglické abecedy je to ale o něco náročnější, zvlášť protože se písmena v písemné podobě tváří stejně, ale zvukově jsou zcela odlišná. Zároveň se tomu ale striktně nevyhýbám a když narazíme na hru nebo hračku, která je s abecedou nějak spjatá a Máje se líbí, tak si s ní dosyta vyhrajeme.

Abeceda nejen s písničkou

S anglickou abecedou jsme už začali zhruba před rokem, nejprve ji Mája slyšela v klasické písničce The Alphabet Song.

Díky písničce umí abecedu mechanicky odříkat celou nazpaměť, ale to nebylo nikdy cílem. Přála bych si, aby ji měla spíše přirozeně zažitou, aby se ji učila postupně formou hry.  Proto si s ní hrajeme, jak nás baví, nenuceně a různými způsoby.

S  jednotlivými zvuky anglických písmen se třeba seznamujeme ve slovní hře A My Name is Alice, o které jsem už psala tady.

A is for Apple

V písemné podobě se mi osvědčila knížka A is for Apple od autorky Georgie Birkett. S touto knihou se dítě naučí ke každému písmenu hned dvě slova, která na dané písmeno začínají. Jedno je vyobrazené přímo u písmenka, druhé se skrývá za otevíracím okénkem. Knížka má navíc i skvěle promyšlený hmatový prvek: dítě si může projet „dráhu“ písmenka prstem. Pomáhají mu k tomu i vyznačené šipky. Výhodou je, že se seznamuje jak s velkými tak s malými tiskacími písmeny zároveň.

Když jsme pak před pár měsíci dostali možnost otestovat nápadité Pexeso trochu jinak, neodmítla jsem. Tušila jsem, že se Máje bude líbit. I Žofce, i když té zatím jen materiálově a tvarově. Jeho využití je takřka bezmezné. Má prakticky jen dvě nevýhody – do hraní s válečky se ponoříte na tak dlouho, že ztratíte pojem o čase. Nebo postavíte komplikovanější stavbu a mladší sourozenec ji jedním šmahem zbourá. A vy pak půl hodiny tišíte starší dítě, které to postavilo.

Pexeso trochu jinak

Je to sada 72 dřevěných hracích kamenů z bukového masivu od českého výrobce (!) ze Šumavy. Součástí sady jsou hrací kameny vyobrazující všechna písmena anglické abecedy a hrací kameny se zvířaty začínající na jednotlivá písmena v abecedě. Dále sada obsahuje číslovky a jejich protikladem kameny s příslušným počtem žabiček. Děti, které ještě neznají písmena a číslovky, se mohou snadno orientovat pomocí obrázků, které jsou vyobrazeny i na kamenech s písmeny / číslovkami. Mladší děti si na kamenech mohou potrénovat i barvy.

Přiznám se, že jsem se na začátku trochu bála, že se Máje zvířata brzy omrzí, ale přišli jsme na to, že se s kameny nemusí jen nutně hrát velké pexeso. Jednak se dá snížit počet kamenů, tj. vyřadit na začátku ty, kde jsou méně známá zvířata, nebo nechat jen ty, které si dítě předem vybere. Hrát pexeso se všemi najednou zabere poměrně dost času a menší děti nemusí udržet pozornost.

Dá se s nimi hrát i lotto. Nebo vymyslet vlastní hru, třeba na způsob A My Name is Alice.

  • Připravíte si jen sadu kamenů s písmeny a rozložíte je obrázkem dolů. Každý hráč si pak střídavě vylosuje jedno písmeno a dále pokračuje ve stylu zmíněné hry, např. D My Name is Derek and I like dandelions. Kdo dokáže říci celé (jméno i věc, kterou dotyčný rád), kámen si nechá. Vyhrává ten, co má nejvíce kamenů.
  • Jeden hráč vylosuje písmeno a oba hráči na něj na střídačku vyjmenovávají slova či jména. Kdo bude vědět víc slov, vyhrává kámen. Celá věta vytvořená pomocí aliterace (všechna slova na stejné písmeno) je pak za dvojnásobný počet kamenů. Malým dětem pomáháme, aby se necítily frustrované.
  • Můžete také řadit jednotlivá zvířátka podle velikosti. Procvičíte si tak nejen znalosti o fauně, ale i jednoduché fráze jaké zvířátko je větší/menší největší/nejmenší apod.

Především se ale dá s kameny báječně stavět. Do stavby můžete zapojit i jiné dřevěné kostky, co doma máte, a postavit tak opravdu velkou stavbu.

Jsem si jistá, že byste zvládli vymyslet i další druhy her, záleží, co vás a vaše dítě baví.

S pexesem se nám krásně doplnil třetí prvek poznávání anglické abecedy – vedle zvukové a psané podoby dítě zapojuje i jemnou motoriku a celkový pohyb, což jsou ty nejlepší prvky pro učení se cizímu jazyku.

A jak procvičujete abecedu  – anglickou, českou nebo jinou – vy?

Hodně radosti ze hry!

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..